İlan Ekle
Üye Girişi
Close nav
close the mobile menu
dummy

Bir Köpek Sahibi Olmak İsteyenler ?

”İnsan ruhunun bir parçası hayvan sevgisini tadana kadar uyanmaz.” (Anatole France)

Çok farklı sebeplerle hayatımıza bir köpek sokmak isteyebiliriz. köpek sahiplenme bazen bir nefes daha olsun evdedir bazen çocuğumuz çok sevdiği içindir bazen sevgiliye alınan bir hediyedir bazen bekçi olsun diyedir bazen de en iyi arkadaşın bir köpek olduğunu düşündüğümüz içindir.

Sebebin ne olduğunun çok önemli olmasının yanında alınan köpeğinde bir canlı olduğu ve doğal ihtiyaçlarının olduğunun bilinmesi önemlidir. Köpekler bizlerin birçok ihtiyacını giderirken; bizim de onların ihtiyaçlarını ne kadar giderebileceğimiz önemlidir. Bu sebeple bu karar iyi düşünülerek verilmelidir.

İyi düşünülmesi gerekir; çünkü barınma, beslenme, aktif yürüyüş, oyun, rutin sağlık bakımları gibi ihtiyaçları vardır.

Öncelikle büyük ırk, orta ırk, küçük ırk veya x small bir ırka mı bakabileceğinize dair karar vermeniz gerekmektedir.

Bu ırk kararını verirken evinizde köpeğiniz için ne kadar bir alan ayıracağınız, evinizin bahçeli olup olmaması dikkate alınması gereken önemli bir unsur olduğu gibi ev içi için mi yoksa bahçe alanı için mi bir köpek istendiğine göre ırk kararı vermek daha doğru bir tercih olur.

Tabi bir diğer konuda istediğiniz ırkın ırk özelliklerini tanımaktır.

Yani hareketli bir ırk mıdır, miskin midir, oyuncu mudur, çocuklarla arası iyi midir, sosyal midir, asosyal midir, agresif midir iyi huylu mudur gibi faktörleri de gözden geçirip bir ırkta kanaat getirdikten sonra köpek almak için ilk aşamayı geçmiş sayılırsınız.

Artık ikinci aşama yani nereden bu ırkı temin edeceğimiz konusuna geçebilirsiniz.

Bu aşamada ilk olarak en yakın veteriner kliniğine giderek oradaki hekim arkadaşla istediğiniz ırk üzerine muhabbet etmekte sonsuz fayda vardır. Çünkü hekim arkadaşım istediğiniz ırkın genel özelliklerini size bir kez daha anlatıp ve sizin istediğiniz özellikleri anlayıp kendi hasta sahiplerinden yavrulamış bir anne varsa anne altından sahiplendirme yapmak için size yardımcı olacaktır. İlk tercihimiz her zaman annesi babası belli en az 2 ay annenin yanında kalmış ve anne sütü almış bir yavru olmalıdır. Diğer bir yöntem internetten anne altından sahiplendirilen yavruları araştırmaktır. Ama internetten sahiplenme yoluna gittiyseniz oturduğunuz ildeki yavrulara bakmak şehir dışından sahiplenmekten daha doğru olacaktır sürprizler yaşamamak adına. Aynı şehirden sahiplenme  gidip köpeğin ortamını, annenin sağlıklı bir köpek olup olmadığını görme açısından, annenin geçmiş sağlık problemleri ve karakterini konuşmak için de kolaylık sağlayacaktır.

Bu iki yöntemle de bulamadıysanız barınaklardan sahiplenmekte bir çocuğu kurtarmak adına çok güzel bir yaklaşım olur. Ama barınaktan alınan bir köpekte hemen bir veteriner hekime başvurarak herhangi bir hastalık taşıyıp taşımadığını kontrol ettirmek sonradan üzülmemek adına faydalıdır.

Barınakta istediğiniz köpeği bulamadınız diyelim o zaman son seçenek , kopeksatis.com 'da ki Pet satışı yapan çiftlikler veya Pet satışı yapan Pet shoplardan ücretli olarak almak kalıyor. Bu şekilde ki bir teminde yine hemen köpeği alıp kendi belirlediğiniz veteriner hekime başvurarak genel sağlık durumunu kontrol ettirmek doğru olur.

Evettttt bu yöntemlerin herhangi biriyle bir çocuk sahiplendiniz ve artık çocuğu yeni evine götüreceksiniz ama bu çocuğun bir gıdaya, mama ve su kabına, bir yatağa, tarağa ve oyuncaklara, ödüllendirmek istiyorsanız da ödül mamalarına ihtiyacı olacaktır.

Bunlar için Pet ihtiyacın profesyonel ekibinden destek alabileceğiniz gibi tercih ettiğiniz bir veteriner kliniğinden de köpeğinizin ırkına yaşına uygun ürünleri tercih edebilirsiniz.

Evet artık eve getirdik bir heyecan bir ne yapacağını bilememe durumundayız; önce evde köpeğinizin kalacağı bölümü sınırlayın. Mama ve su kabını koyun profesyonel seri tercih ettiğiniz mamadan köpeğinizin kilosuna göre vermeniz gereken miktarı koyun.( yavru bir köpekse miktarı 3 e bölerek, büyük bir köpekse 2 ye bölerek verin )yarım saat gibi bir süre önünde tutun yemediyse bir sonraki öğününe kadar kaldırın. Yavru bir köpekse ve aşıları yoksa evde belirlediğiniz Pet alanına dışkılaması için bırakın ve kakasını yapınca aferin, bravo kızıma/ oğluma gibi sevgi cümleleriyle oyun vaktine geçebilirsiniz. Büyük bir köpek ve aşıları tamsa dışarıya yürüyüşe çıkma vakti en az yarım saat-45 dakika tempolu bir yürüyüş köpeğinizin dışkılama ihtiyacı için yetecektir ama daha fazlasına da hayır demeyiz.

Her yemekten sonra biraz dinlendirip yarım saat sonra yürüyüşe çıkarılması gerekir.

Köpekler rutinlerine bağlı hayvanlardır o yüzden her gün aynı saatte yemek verip ortalama aynı saatlerde dışarı çıkarmak tuvalet eğitimi için en önemli faktördür.

Birde yavru bir köpek edindiysek kardeşlerinden ve anneden ilk ayrıldığı için ilk birkaç gün sürekli ağlayabilir. Ama her ağladığında yanına giderseniz bunu kullanmayı çok çabuk öğrenecektir ve uykusuz geceler sizi bekliyor olacaktır. O yüzden peluş oyuncaklar ve kardeşlerinin kalp sesini anımsatacak tiktak yapan bir saat koyarsanız daha huzurlu olacaktır.

Yani siz köpeğin hayatına değil o sizin hayatınıza sizin kurallarınıza göre adapte olmalıdır.

Kural koymak işin en püf noktası……

Mesela sizin uyku saatiniz ise sürekli yataktan kalkıp yanına gitmeyeceksiniz bir hafta gibi bir süre sonra o da o saatlerde uyuması gerektiğini öğrenmiş olacaktır.

Bu arada hekiminizle de iyi bir iletişim içinde olursanız puppylik dönemi çok daha kolay geçecektir

Hadi bakalım artık veteriner hekime gitme vakti;

Her hekim aşı rutinini o bölgenin şartları, hastalık görülme ihtimalleri, yavru veya bir yaş üstü bir köpek olmasına göre belirlenecektir. Genel olarak karma, bordotella , corona , kuduz, lyme ve mantar aşıları şuan Türkiye uygulanan aşılardı. İç ve dış parazitler uygulamaları da düzenli aralıklarla hekiminiz tarafından uygulanacaktır. Hekiminiz herhangi bir sağlık problemine karşı bazen bazı testler yapmak isteyebilir. Bu testler köpeğinizin daha uzun sağlıklı bir yaşam sürmesi için; bazen de hastalıkları önceden tespit ederek tedbir almak için faydalı olacaktır. Köpeğiniz sizinle olduğu sürece  ortalama ayda bir kez göreceğinizi Hekiminiz zaman içerisinde ailenizin bir bireyi olacaktır.

Şimdiden hayırlı olsun size ömrü boyunca çok güzel anılar yaşatacak, karşılıksız sevecek bir dost kazandınız.

Sonuç Olarak Hayatımıza dahil edeceğimiz dostumuzu belirlerken

1-Irk seçimine dikkat edin.

2-Evinizin şartlarını iyi değerlendirin.

3-Köpeğinizin ihtiyaçlarını iyi anlayın ve evinizde bu düzenlemeleri yapın.

4-Sağlıklı bir köpek edinin, sağlık düzeyi iyi olmayan bir köpek ise de veteriner hekiminize danışmaktan çekinmeyin.

5- Veteriner hekiminizden veya profesyonel ekiplerden yardım almaktan çekinmeyin.

6-İnsanlar gibi köpeklerinde rutin aşıları ve sağlık muayeneleri vardır bunları aksatmayın.

7- Her şeyden önce köpeğinizi çok sevin ve ihtiyaçlarını göz ardı etmeyin.


Anahtar Kelimeler: İsteyenler Sahibi Köpek Olmak ? Bir

Blog Görüntülenme : 484

İLAN EKLE!